DAMIR DUGONJIĆ

plavalec
Novinarska konferenca Plavalne zveze Slovenije ob velikem uspehu slovenske plavalne reprezentance na evropskem clanskem prvenstvu v Chartresu.
Plavalec Damir Dugonjic.

Velja za enega najuspešnejših plavalcev v slovenski zgodovini. 

Za Slovenijo je med drugim nastopil na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je v disciplini 100 metrov prsno osvojil 16. mesto.

Na evropskem prvenstvu leta 2010 v Budimpešti je tekmoval v disciplini 50 m prsno. V kvalifikacijah je dosegel najboljši čas, v polfinalu je dosegel četrtega, nato pa v finalu zasedel 7. mesto.

V finale v disciplini 50 m prsno se je uvrstil tudi na svetovnem prvenstvu 2011 v Šanghaju, kjer je dosegel končno 8. mesto.

Eden njegovih vrhuncev kariere je bil leta 2012, ko je na Madžarskem osvojil naslov evropskega prvak v disciplini 50 metrov prsno.

Leta 2012 je nato na Danskem postal še evropski prvak na 50 metrov prsno v kratkih bazenih.

Dvakrat je med drugim bil še četrti na svetovnih prvenstvih, pohvali pa se lahko tudi z naslovom mladinskega svetovanega prvaka in prvaka prvenstva ameriških univerz.

Na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih leta 2012 je v Carigradu prav tako osvojil srebrni medalji na 50 m in 100 m prsno.

 

Vir: Wikipedia, foto: STA