JURE ROBIČ (1965 – 2010)

ekstremni kolesar
Prireditev na temo Prihranimo do 30% energije s pranjem pri 30 stopinjah Celzija.
Ultramaratonski kolesar Jure Robic.

Jure Robič je bil najuspešnejši slovenski kot tudi svetovni ekstremni kolesar.

Že v otroštvu se je zaljubil v kolo.

Na Jesenicah rojeni ultramaratonec, ki je kot poklicni vojak pripadnik prve brigade Slovenske vojske, je kolesarsko kariero začel v klubu Lip Bled, jo nadaljeval v novomeški Krki in kranjski Savi ter bil med letoma 1988 in 1994 član državne reprezentance in državni prvak. Nato se je posvetil ultramaratonskemu kolesarstvu.

V športni karieri je dosegel več kot 100 zmag in več kot 150-krat stal na zmagovalnih stopničkah.

Med največje uspehe spada pet zmag na Race Across America (RAAM), najtežji športni preizkušnji na svetu, svetovni rekord v cestni vožnji na 24ur, dve zaporedni zmagi na dirki Le Tour Direct/Ultime, ultramaratonski različici klasičnega Toura, ki jo kolesarji namesto v 21 etapah prevozijo v eni sami, ter štiri zaporedne zmage na Dirki okoli Slovenije – Dos ras extreme, od leta 2007 do 2010. Leta 2010 je zmagal na švicarski dirki Tortour 2010.

Zmagal je tudi na Maratonu Franja, Juriš na Vršič, idr. Poleg športnih dosežkov je Jure Robič tudi prejemnik priznanja Športnik leta za posebne dosežke, Slovenec leta za posebne dosežke ter priznanja za fair play ter strpnost v športu.

Vir: Wikipedia, foto: STA