TINA TRSTENJAK

judoistka
Poletne olimpijske igre 2016.
Slovenska judoistka Tina Trstenjak je postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kg.

Tako kot pred njo njeni klubski kolegici Urška Žolnir in Lucija Polavder se je tudi sama okitila s številnimi medaljami na najmočnejših tekmovanjih v judu. Tekmuje v kategoriji do 63 kg.

Tina Trstenjak je prvi mednarodni uspeh dosegla leta 2013, ko je na evropskem prvenstvu osvojila bronasto medaljo v svoji kategoriji do 63 kg. 

Leto kasneje je osvojila naslov evropske podprvakinje ter bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Leta 2015 je osvojila srebrno medaljo na evropskih igrah in kot prva slovenska judoistka naslov svetovne prvakinje, leta 2016 je postala evropska prvakinja.

2016: zlata olimpijska medalja

Trstenjakova je v Riu na Poletnih olimpijskih igrah 2016 osvojila zlato olimpijsko medaljo.

V finalu kategorije do 63 kg je z iponom premagala Francozinjo Crarisso Agbegneonu.

Zatem je 3. decembra 2016 na tekmi svetovnega pokala za Veliko nagrado Japonske v Tokiu osvojila bronasto medaljo. Do nje je prišla, potem ko je v četrtfinalu storila napako in izgubila dvoboj, je pa nato zmagala v naslednjih dveh bojih in si priborila bron.

Izbrana je bila za slovensko športnico leta 2016. Leta 2017 je prejela Bloudkovo nagrado za »vrhunski mednarodni športni dosežek«.

2017

Januarja je prejela nagrado za judoistko leta 2016, ki ji jo je podelil OKS za njene velike dosežke v prejšnjem letu. Zatem je postala še ena od štirinajstih judoistov, ki so od Mednarodne judo zveze prejeli priznanje in denarno nagrado za najboljše po kategorijah v letu 2016.

Februarja je nastopila na judoističnem grand slamu v Parizu in tam zmagala v vseh borbah ter postala zmagovalka turnirja.

Konec februarja je nastopila na veliki nagradi v Düsseldorfu in tokrat zasedla tretje mesto in si priborila bron na tem turnirju, na katerem je izgubila v enem dvoboju in v treh zmagala.

21. aprila je na Evropskem prvenstvu v Varšavi drugič zapored postala prvakinja, potem ko je v finalu premagala Francozinjo Margaux Pinot.

Avgusta je s poškodovano nogo nastopila na Svetovnem prvenstvu v Budimpešti in tam ponovno prišla do finala in boja s francozinjo Clarisse Agbegnenou. Le ta pa jo je tokrat premagala in Trstenjakova se je morala zadovoljiti s srebrom. Omembe vreden je tudi Tinin težak spopad v polfinalu s Kitajko Junxia Yang, ki jo je premagala po hudem in kar devet minut dolgem spopadu, kar je za judo pravi maraton.

2. decembra je na tekmovanju za veliko nagrado v Tokiu osvojila tretje mesto in s tem ponovila dosežek izpred leta dni, ko je bila na istem turnirju prav tako bronasta.

2018

Septembra je nastopila na Svetovnem prvenstvu v prestolnici Azerbajdžana, Bakuju.

Tam je osvojila bronasto kolajno in si s tem priborila četrto odličje s svetovnih prvenstev.

Na zadnjem tekmovanju leta, 15. decembra v Gvangdžovu na Kitajskem, je osvojila bron, potem ko je v borbi zanj z iponom premagala Nizozemko Juul Fransen.

>
Vir: Wikipedia, 2019, foto: STA