IZTOK ČOP

veslač
Sprejem slovenske olimpijske reprezentance na olimpijskih igrah v Londonu 2012.
Veslac Iztok Cop.

V paru z Denisom Žvegljem je leta 1991, komaj dva meseca po slovenski osamosvojitveni vojni, na svetovnem prvenstvu na Dunaju osvojil srebrno kolajno.

Naslednje leto sta z Denisom na olimpijskih igrah v Barceloni s tretjim mestom priveslala prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo.

Dvojec je kmalu razpadel in Iztok je presedlal v enojca in leta 1995 v Tampereju (Finska) osvojil naslov svetovnega prvaka. 

Naslednje leto je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojil nehvaležno četrto mesto.

Enojec in v paru z Luko Špikom

Po še nekaj ne preveč uspešnih sezonah v enojcu je leta 1999 skupaj z Luko Špikom v kanadskem St. Catharinesu osvojil naslov svetovnega prvaka v dvojnem dvojcu, naslednje leto na olimpijskih igrah v Sydneyu pa sta v isti disciplini priveslala prvo olimpijsko zlato kolajno za Slovenijo.

Naslednje tri sezone se je vrnil v enojec in redno osvajal kolajne na svetovnih prvenstvih, v olimpijskem letu 2004 pa sta s Špikom spet sedla v dvojni dvojec in si na olimpijskih igrah v Atenah priveslala srebrno kolajno.

 

Naslednje leto na svetovnem prvenstvu v japonskem Gifuju se jima je posrečil še en podvig.

Znova sta postala svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, poleg tega sta v dvojnem četvercu (skupaj še z Matejem Prelogom in Davorjem Mizeritom) osvojila še srebrno kolajno.

Na olimpijskih igrah v Pekingu 2008 sta z Luko Špikom osvojila zadnje (6.) mesto v finalu dvojnih dvojcev.

S Špikom sta leta 2012 v dvojnem dvojcu nastopila tudi na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu, kjer sta osvojila bronasto medaljo.

Leta 2006 je na svetovnem prvenstvu v angleškem Etonu z Luko Špikom osvojil srebrno medaljo v dvojnem dvojcu in obenem napovedal možnost konca športne kariere.

 

Vir: Wikipedia, foto: STA