SARA ISAKOVIĆ

plavalka
Novinarska konferenca plavalke Sare Isakovic in strelca Rajmonda Debevca ob vrnitvi z OI 2008.
Sara Isakovic.

Prvi veliki uspeh je doživela na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2003, ko si je na 100 m prosto priborila četrto mesto in ugotovila, da je najboljša v prostem slogu, čeprav je sama želela plavati hrbtno.

Leta 2004 je zelo napredovala in na mladinskem prvenstvu na 100 m in 200 m prosto zmagala, pri čemer je na 200 m prosto dosegla tudi svetovni rekord mladinskih prvenstev. S tem si je, kot najmlajša plavalka, priborila mesto v slovenski reprezentanci na olimpijskih igrah v Atenah.

Na sredozemskih igrah je dobila dve srebrni medalji. Leta 2005 je na svetovnem prvenstvu v kanadskem Montrealu postala prva slovenska plavalka, ki je prišla v finale svetovnega prvenstva in dosegla peto mesto. Na državnem prvenstvu v Radovljici je zmagala na 100 m prosto in na 50 m delfin.

V Eindhovnu je leta 2008 po 27 letih priplavala Sloveniji zlato medaljo na evropskem prvenstvu.

 

Poletne olimpijske igre 2008 v Pekingu

Na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu je Sara dosegla svoj cilj.

Osvojila je olimpijsko medaljo v kategoriji 200 metrov prosto. 11. avgusta je na kvalifikacijski tekmi s časom 1:55,86 izboljšala državni rekord in olimpijski rekord, ki pa ga je že nekaj minut zatem s svetovnim rekordom 1:55:45 popravila italijanska plavalka Federica Pellegrini, ko je plavala v naslednji skupini.

 

Naslednji dan, 12. avgusta je nastopila v polfinalu, kjer je premagala vse konkurentke. Njen čas je bil 1:56:50, druga je bila Američanka Katie Hoff (1:57:01), tretja pa Pellegrinijeva s časom 1:57:23.

V finalu je Isakovićeva s časom 1:54,97 osvojila srebrno medaljo.

S tem časom je izboljšala slovenski (svoj) državni rekord, hkrati pa za prehitela čas dotedanjega svetovnega rekorda v tej disciplini, ki ga je Pellegrinijeva postavila dva dni prej. V tekmi je zmagala za 15 stotink hitrejša Federica Pellegrini (1:54:82), bronasto medaljo pa je osvojila Kitajka Džijing Pang s časom 1:55,05. Vse prve tri tekmovalke so plavale boljše od svetovnega rekorda.

Za Slovenijo je bila to prva uvrstitev v finale kakšne plavalne tekme in tudi prva plavalna olimpijska medalja, hkrati pa prva medalja pekingških iger.

Konec kariere

Po nekaj letih občasnega tekmovanja in treniranja ob študiju na Univerzi Berkeley, kjer je leta 2013 diplomirala iz psihologije, je poleti 2014 napovedala pripravo na Poletne olimpijske igre 2016 v Riu de Janeiru, toda v začetku avgusta istega leta je napovedala konec kariere v starosti šestindvajset let.

 
Vir: Wikipedia, foto: STA