SAŠA VUJAČIĆ

košarkar
Slovenski kosarkar Sasa Vujacic.

Kariero je začel v domačem mestu Mariboru, v klubu Maribor Branik. Leta 2000 je za kratek čas prestopil k Polzeli. Od tu ga je pot že po nekaj mesecih vodila v prvo italijansko ligo k Snaideru iz Vidma, kjer je zaigral pod taktirko nekdanjega slovenskega reprezentanta in takratnega trenerja Snaidera Teomana Alibegovića.

Zaradi razkošnega talenta, predrznosti v igri in mirne roke v odločilnih trenutkih, si je utrl pot skozi NBA nabor 2004, kjer so ga kot 28. po vrsti izbrali iz NBA moštva Los Angeles Lakers.

 

Dosežki:

2-krat prvak lige NBA (2009–2010)
2-krat izbran na tekmo vseh zvezd turške lige (2012-2013)

Najkoristnejši košarkar tekme vseh zvezd turške lige (2012)

 

NBA kariera

V sezoni 2004/05 je dobil v NBA malo priložnosti za igro, saj je takratni trener Rudy Tomjanovich na mestu branilca ob Kobe Bryantu forsiral Chuckyja Atkinsa in Tierrija Browna.

Vujačić je nastopil le na 35 tekmah in v tem času dosegal povprečno le 2.9 točke v skromnih 11 minutah igre.

Dobre igre je kronal v sezoni 2007/2008, ko se je uveljavil kot eden pomembnejših igralcev Lakersov, ki so se po petih letih uvrstili v NBA finale. Še posebej dobro je odigral tretjo tekmo finala proti Celticsom, ko je dosegel 20 točk in zadel enega odločilnih metov za zmago.

Po tej sezoni je podaljšal pogodbo z Lakersi za naslednje tri sezone v skupni vrednosti 15 milijonov dolarjev. Vujačić je zadnjo sezono v NBA igral pri New Jersey Nets. Za tem se je začasno preselil v Turčijo.

V zadnji sezoni v NBA se je za 10 dni igralnih dni vrnil v Los Angeles, vendar h Clippersom. Kariero je v predzadnji sezoni začasno nadaljeval v lokalnem klubu v Benetkah in se po daljši odsotnosti zaradi poškodbe leta 2014 uveljavljal v uglednem klubu Laboral Kutxa v Španiji. Tam je krajši čas igral skupaj z Mirzo Begićem.

V letu 2015 se je znova preselil v Turčijo, tokrat v klub Istanbul BB, kjer igra tudi Jure Balažič. 7. avgusta 2015 je Vujačić podpisal pogodbo z New York Knicksi.

Leta 2018 je igral v moštvu Fiata iz Torina. Marca 2019 se je pridružil ekipi Tezenis iz Verone, ki igra v ligi A2 v Italiji.

 

Vir: Wikipedia, 2019, foto: STA