GORAN DRAGIĆ

košarkar
Novinarska konferenca Kosarkarske zveze Slovenije ob prihodu kosarkarske izbrane vrste iz EuroBasketa 2017.
Kapetan reprezentance Goran Dragic.

Goran Dragić velja za enega najuspešnejših in prepoznavnih slovenskih športnikov vseh časov. 

Leta 2008 je prvič zaigral v ZDA za klub Phoenix Suns, za katerega je redno nastopal v severnoameriški ligi NBA, kjer je krajši čas igral tudi za Houston Rocketse.

Februarja 2015 je prestopil v klub Miami Heat.

Julija 2015 je podpisal 5-letno in 90 milijonov ameriških dolarjev vredno pogodbo z Miami Heat, kar je trenutno najvišji znesek v zgodovini slovenskega športa, ki ga je katerikoli klub plačal slovenskemu športniku.

Dragić je začel svojo pot poklicnega košarkarja leta 2003 pri starosti 17 let v drugi slovenski ligi pri klubu Ilirija Ljubljana. Naslednji dve leti je za ljubljanski KD Slovan nastopal v slovenski in Jadranski ligi. Ravno z izjemnimi predstavami pri Slovanu je opozoril košarkarske strokovnjake nase tudi izven meja Slovenije.

Leta 2006 se je preselil v Španijo, ko je podpisal za klub TAU Ceramica, ki je mladega Dragića posodil naprej v CB Murcia, da si je nabral izkušenj igranja v dokaj močni košarkarski ligi, španski ligi ACB.

Naslednje leto se je kot posojen igralec vrnil v Slovenijo in za ljubljansko Olimpijo uspešno odigral na treh frontah: poleg slovenskega prvenstva in Jadranske lige tudi v Evroligi.

Tujina

Udeležil se je nabora leta 2008 lige NBA, kjer ga je v drugem krogu kot 45. po vrsti izbrala ekipa San Antonio Spurs. Spursi so pravice zanj prodali v Arizono, ekipi Phoenix Suns.

Tam je Dragič kot novinec dobil odličnega mentorja v organizatorju igre, kanadskem košarkarju Stevu Nashu. V svoji drugi NBA sezoni je zablestel in dosegel tudi rekord slovenskih košarkarjev po doseženih točkah, saj je na tekmi proti ekipi Utah Jazz dosegel kar 32 točk in tako presegel prejšnjega slovenskega rekorderja Bena Udriha.

Trener Sunsov mu je dajal vedno večjo minutažo in s tem tudi več priložnosti za igro. Kljub temu so ga 24. februarja 2011 Phoenix Suns v menjavi poslali k ekipi Houston Rockets, v zameno pa so dobili izbor na NBA draftu in branilca Aarona Brooksa.

 

 

 

V Houstonu se je izkazal, zato so ga Sunsi po odhodu Nasha v L.A. vzeli nazaj. V sezoni 2012/13 je postal prvi organizator igre Phoenix Sunsov. Tam je igral odlično, kar je bilo v preteklosti zaradi šibke podpore igralcev pogosto premalo izraženo.

V sezoni 2013/2014 je zablestel s Phoenix Sunsi, ki so bili pred sezono postavljeni kot ena najslabših ekip v ligi NBA. Na koncu sezone so se po zaslugi Gorana Dragića borili za končnico, vendar so jo za las zgrešili, saj so pristali na 9. mestu zelo izenačene Zahodne konference. “Gogi” je v sezoni v povprečju dosegal 20,3 točke, 5,9 asistenc, ob več kot 50% metu iz igre in več kot 40% izza črte za 3 točke. Dragon, kot ga kličejo v ligi NBA, je za las zgrešil tudi All star tekmo oz tekmo zvezd.

Veliko zvezdnikov lige, recimo Kevin Durant, je javno pred novinarji dejalo, da si Goran Dragić zasluži mesto na tekmi zvezd. Goran je sicer bil na tekmi zvezd, vendar je bil prisoten le v spretnostni igri.

Februarja 2017 je presegel število 3.000 podaj doseženih na vseh dosedanjih tekmah lige NBA.

Februarja 2018 je bil prvič uvrščen na tekmo vseh zvezd (All stars) kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu in šele osmemu ali devetemu Evropejcu.

Tam je nastopil 18. februarja kot rezervist in v enajstih minutah igranja zabeležil dve točki z metom iz igre 1/3. Temu je dodal še 4 skoke in eno podajo. S tem je postavil nov mejnik v zgodovini slovenske košarke. Njegova ekipa je na tej tekmi slavila zmago s 148 proti 145.

Prav tako februarja 2018 je bil po izboru italijanskega športnega časnika La Gazzetta dello Sport izbran za najboljšega evropskega košarkarja za leto 2017.

Na glasovanju, kjer izbirajo tri najboljše v preteklem letu, so ga izglasovali za najboljšega kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu, družbo pa mu je na drugem mestu delal Luka Dončić.

Tako sta bila skupaj prva Slovenca, ki sta bila izbrana na tej prestižni nagradi, ki jo podeljujejo vsakoletno vse od leta 1979.

 

 

Članska reprezentanca

Leta 2006 se je Dragić udeležil krstnega nastopa slovenske reprezentance na turnirju za Svetovno prvenstvo v košarki.

Igral je tudi na EP 2007 in EP 2009, kjer je Slovenija osvojila 4. mesto.

Na evropskem prvenstvu 2013 v Sloveniji, kjer je naša izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Božidarja Maljkovića, dosegla odlično 5. mesto, je bil Goran Dragič izbran med najboljšo peterko prvenstva (kot desno krilo).

 

Na EP 2017 je s člansko reprezentanco postal evropski prvak in si kot prvi slovenski košarkar prislužil nagrado za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP).

 

Vir: Wikipedia, 2019, foto: STA