ROK PETROVIČ

alpski smučar
Petrovič Rok

Rok se je rodil mami Zdenki Steiner in očetu Krešimirju Petroviću. Roka je na smuči prva postavila mama, oče pa ga z železno taktirko vodil pri prvih zavojih.

Leta 1977 je postal Rok prvi Slovenec, ki mu je uspelo zmagati na največjem otroškem tekmovanju za pokal Topolino – in to petkrat.

Rokov prvi uspeh je naslov mladinskega svetovnega prvaka v slalomu, ki si ga je prismučal leta 1983 v italijanskem Sestrieresu.

Po tem uspehu hitro napreduje proti slalomskemu svetovnemu vrhu in »eksplodira« v sezoni 1985/86, ko s kar 5 zmagami ter še po enim drugim (avstrijski St. Anton) in tretjim mestom (norveški Geilo) več kot prepričljivo kot prvi Slovenec osvoji mali kristalni globus v slalomski razvrstitvi.

Kmalu se izkaže, da je bila ta sezona vrhunec njegove smučarske kariere, na svoje najboljše čase spomni le še naslednjo sezono, ko v Kranjski Gori osvoji drugo mesto za Bojanom Križajem, zato leta 1988 postavi tekmovalne smuči  v kot in se posveti študiju na ljubljanski Fakulteti za šport.

Tam leta 1991 diplomira s temo kršitev človekovih svoboščin v športu. Jeseni 1993 bi moral magistrirati s temo diskretnega simulacijskega modeliranja biomehanskih struktur osnov alpskega smučanja, če ne bi tik pred zagovorom magistrske naloge utonil med potapljanjem na hrvaškem otoku Korčuli.

10. marca 2012 je bil ob Pokalu Vitranc premierno prikazan enourni dokumentarni film Od kamna do kristala, portret Roka Petroviča, v režiji Boža Grlja ter po scenariju Nuše Ekar in Boža Grlja.

Leta 2015 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.

 

Zmage v svetovnem pokalu

Rok Petrovič je dosegel pet zmag za svetovni pokal, vse v slalomu in vse v svoji šampionski sezoni 1985/86:

Datum Prizorišče Država
1. december 1985 Sestrieres Zastava Italije Italija
22. december 1985 Kranjska Gora Zastava Jugoslavije Jugoslavija
2. februar 1986 Wengen Zastava Švice Švica
25. februar 1986 Hafjell Zastava Norveške Norveška
11. marec 1986 Heavenly Valley Flag of the United States.svg ZDA

Skupna razvrstitev

Sezona Diciplina #
1986 slalom 1.

 

Svetovni pokal
Kariera 1984–1989
Sezone 5
Zmage 5
Stopničke 9
Mali kristalni globus 1
Vir: Wikipedia, foto: RTV SLO