FRANCI PETEK

smučarski skakalec
ZOI 2018 - novinarska konferenca slovenskih biatloncev in smucarskih skakalcev.
Vodja slovenske olimpijske reprezentance in direktor Smucarske zveze Slovenije Franci Petek.

Petek je svoj prvi mednarodni uspeh v smučarskih skokih dosegel leta 1989, ko je v ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v norveškem Vangu (Hamarju) skupaj z Goranom Janusom, Marjanom Kroparjem in Primožem Kopačem osvojil srebrno kolajno v ekipni tekmi.

Leto kasneje v slovaškem Štrbskem Plesu je skupaj z Damjanom Frasom, Sašom Komovcem in Tomažem Knafljem osvojil bronasto kolajno.

Edino zmago za svetovni pokal si je priskakal 11. februarja 1990 v švicarskem Engelbergu, ko si je prvo mesto delil s Fincem Arijem-Pekko Nikkolo.

Zagotovo svoj največji uspeh je dosegel 10. februarja 1991, ko je na svetovnem prvenstvu v italijanskem Predazzu (dolina Val di Fiemme) postal svetovni prvak na veliki skakalnici.

V sezoni 1991/92 je bil eden redkih skakalcev, ki ni prešel na novi škarjasti slog, kljub temu mu je na zimskih olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu, kjer je bil prvi zastavonoša v zgodovini samostojne Slovenije, uspelo osvojiti odlično 8. mesto na veliki skakalnici in 6. v ekipni tekmi.

Zadnjič je skočil 2. julija 1995 na poletnem turnirju v Velenju.

 

Svetovna prvenstva
Medalje 1
Svetovni pokal
Kariera 1989–1995
Sezone 6
Zmage 1
Stopničke 5
Vir: Wikipedia, foto: STA