RADOSLAV NESTEROVIĆ

košarkar
Slovenska kosarkarska sampiona Sani Becirovic in Bostjan Nachbar sta se na dogodku Kosarkarska simfonija poslovila od aktivnega igranja kosarke.
Nekdanji kapetan slovenske kosarkarske reprezentance Raso Nesterovic.

Rašo, pod katerim vzdevkom je poznan (ali Rasho v tujini) je v Ljubljani rojeni bivši košarkar srbskih korenin.

Svojo športno pot je začel pri matičnem klubu Slovanu. Pozneje je napredoval v tujino in postal prvi slovenski košarkar, ki je redno igral v ligi NBA. Bil je tudi kapetan slovenske državne reprezentance.

Leta 1998 pa ga je kot 17. na draftu izbrala ekipa Minnesote Timberwolves, za katero je igral 5 sezon. Večino časa je bil prvi center ekipe in je tvoril centrski tandem s Kevin Garnettom.

Sezona 2002/03 je bila najboljša v njegovi NBA karieri, dosegal je 11.2 točke in 6.5 skokov na tekmo. Po tej sezoni je postal “free agent” in bil eden najbolj iskanih visokih igralcev v ligi. Prestopil je v ekipo San Antonio Spurs, s čimer je postal najbolje plačani slovenski športnik.

 

V sezoni 2004/2005 je s San Antoniem postal prvak lige NBA.

Pred sezono 2006/2007 je prestopil v edini kanadski klub v ligi NBA, Toronto Raptors, kjer je odigral 2 sezoni. Po koncu sezone 2007/08 je bil zamenjan v Indiano Pacerse, kjer je odigral dve sezoni. Pred začetkom sezone 2009/10 se je za eno sezono vrnil k Toronto Raptorsem.

Leta 1998 je z italijansko ekipo Kinder Bologna postal evropski in italijanski prvak.

 

Vir: Wikipedia, 2019 foto: STA