ODBOJKARSKA REPREZENTANCA SLOVENIJE

Sprejem za slovensko mosko odbojkarsko reprezentanco, kolesarska sampiona Primoza Roglica in Tadeja Pogacarja, kajakasev Eve Tercelj in Nejca Znidarcica ter kanuista Luke Bozica.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je na evropski in svetovni zemljevid vpisala predvsem z dvema osvojenima medaljama na evropskih prvenstvih.

Leta 2015 je reprezentanco vodil Andrea Giani. Takrat so naši igrali na evropskem prvenstvu, ki je potekalo v Italiji in Bolgariji.

Na njem so se slovenski odbojkarji za vedno zapisali v zgodovino, saj so z drugim mestom in osvojenim srebrnim odličjem dosegli do takrat največji uspeh slovenske odbojke in enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa.

Za Slovenijo so nastopili Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jan Kozamernik, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Danijel Koncilja, Miha Plot, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Pavlović.

 

Septembra 2019 so slovenski odbojkarji prvič v zgodovini nastopili na domačem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko.

V skupinskem delu tekmovanja so odpravili Belorusijo, Finsko in Turčijo, izgubili pa s Severno Makedonijo in Rusijo, nato pa je sledil izjemen niz zmag, ki je na noge dvignil vso Slovenijo.

V razprodani Areni Stožice so Slovenci prvič na uradnih tekmah premagali Bolgarijo, zmaga nad aktualnimi evropskimi prvaki in v tem času najboljšo reprezentanco sveta, Rusijo, pa je v Sloveniji sprožila odbojkarsko evforijo.

A naši fantje se niso ustavili, v polfinalu so, znova pred nabito polnimi Stožicami, odpravili še svetovne prvake, Poljake in se uvrstili v veliki finale prvenstva.

Ta je potekal v Parizu, kamor je odpotovalo skoraj 5.000 slovenskih navijačev, ki so v dvorani Bercy bodrili naše fante, a so ti na koncu klonili v obračunu proti Srbiji. Slovenci so tako osvojili srebrno odličje in s tem postali edina evropska reprezentanca, ki je v štirih letih na EuroVolley-ju osvojila dve kolajni.

 

 

V finalu so bili v kadru:  Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Sašo Štalekar, Žiga Štern, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Matic Videčnik, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Uroš Planinšič.

 

Pregled medalj
Evropsko prvenstvo
Srebro 2015 Italija/Bolgarija Odbojka
Srebro 2019 Francija/Belgija/Slovenija/Nizozemska Odbojka
Evropska liga
Zlato 2015 Poljska Odbojka
Bron 2014 Odbojka
Bron 2011 Slovaška Odbojka
Vir: Odbojka.si, foto: STA